Cele mai frumoase obiceiuri la nunțile românești
Considerată ca fiind al doilea cel mai important moment al vieții, după naștere, nunta reprezintă un prilej pentru toate națiunile lumii de a-și pune în valoare tradițiile. Cele mai multe țări de pe mapamond dețin propriile datini și ritualuri tipice pentru ziua în care doi îndrăgostiți își unesc destinele, iar România nu doar că nu face notă discordantă, dar chiar excelează la acest capitol.
Fiind un popor în general conservator, am știut mereu să ne menținem vii obiceiurile sau să le dezvoltăm, păstrându-le esența.
Am selectat o parte dintre datinile românești de nuntă care dau o notă de farmec în plus unei ceremonii care oricum este fermecătoare.
Începem cu Iertăciunea Mirilor, o tradiție încă vie în cele mai importante regiuni ale țării, dar în special în mediul rural. În Oltenia, Moldova și Transilvania, chiar înainte de a merge la biserică, vornicul rostește iertăciunea în fața celor prezenți și îi sfătuiește pe viitorii soți să ceară binecuvântarea părinților pentru uniunea lor.
Apoi se rupe turta miresei sau, în unele zone ale țării, cozonacul. Bucățile se aruncă în cele patru zări și invitații trebuie să le prindă și să le mănânce ca să aibă noroc în dragoste.
Vornicul este un bărbat respectabil din zonă, care știe bine tradițiile și-i ajută pe nuntași să respecte obiceiurile. În seara de dinaintea nunții, el alege câțiva feciori, pe care îi trimite în sat ca să chiuie în semn de sărbătoare și ca să-i invite pe oameni la petrecere.
În Banat, chemarea la nuntă se face de către givări sau cavaleri de onoare. Se zice că nu există nuntă și trai spornic fără strigăturile de dinaintea nunții, iar rolul vornicului este esențial pentru ca nunta să fie un real succes.
Cel mai cunoscut cântec sau, dacă vreți, cea mai cunoscută strigătură? Sigur o cunoaștem cu toții:
„Ia-ți mireasă ziua bună
De la tată de la mumă
De la frați de la surori
De la grădina cu flori
De la fir de busuioc, măi
De la fete de la joc
De la fir de siminic, măi
De la drag de îi pocni”
Miresele din Banat aruncă în biserică cu boabe de mac dacă nu vor să facă foarte repede copii. Vorba din bătrâni zice că numărul boabelor de pe jos este egal cu numărul anilor care vor trece până la apariţia copiilor.
După ce tinerii miri primesc Sfânta Taină a Cununiei, la ieșirea din biserică, aceștia trebuie să împartă monede și bomboane, pentru a avea noroc în dragoste și o căsnicie realmente fericită.
De obicei, la intrarea în restaurantul unde are loc petrecerea nuntașilor dobrogeni se așază o găleată cu apă, iar nuntașii își înmoaie mâinile pentru purificare.
Părinții mirelui le oferă tinerilor proaspăt căsătoriți câte o linguriță de miere pentru a avea parte de o viață prosperă. O viață numai lapte și miere!
După cum se poate vedea, România abundă de tradiții și obiceiuri care mai de care mai interesante sau inedite, toate bogate în farmec și simbolism.
Dealtfel o nuntă ca la carte în România e considerată aceea care păstrează și respectă întocmai datinile din bătrâni.
Vom continua prezentarea celor mai frumoase obiceiuri de nuntă din România și în viitor.
Considerăm că e important pentru un popor să își cunoască tradițiile și să le mențină în viață, mai ales acum, în epoca tehnologiei și a informației care abundă.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.