Semnificația nunților aniversare în tradiția românească
Nunta de argint, nunta de aur și nunta de diamant (sau de platină n.red.) se organizează la împlinirea a 25, 50, respectiv 75 de ani de căsătorie. Aceste clipe fabuloase din viața oricărui cuplu de succes reprezintă pietre de hotar, dacă vreți, ce merită, fără vreo urmă de îndoială, să fie marcate cum se cuvine.
Fiecare aniversare a căsătoriei are o denumire specială, în funcție de numărul de ani aniversați, și reprezintă un eveniment la fel de important precum o zi de naștere în familie. Obiceiul a apărut în mediul urban, fiind de influență vestică, iar Biserica Ortodoxă Română s-a conformat și a introdus în cărțile religioase o slujbă specială dedicată acestor aniversări inedite. Rugăciunea rostită de preot în timpul slujbei poate fi de trei feluri: de cerere, de mulțumire și de laudă la adresa lui Dumnezeu.
Chiar dacă nu sunt cununii propriu-zise, aceste ”nunți” sunt marcate religios, dar subliniem că sunt evenimente relativ simple, modeste, lipsite de cheltuieli
inutile. Se recomandă ca nașii să fie tot cei de la cununia inițială, iar dacă aceștia din urmă nu mai trăiesc ori nu pot fi prezenți, nu reprezintă deloc o tragedie, căci slujba se poate face și fără ei. Alte avantaje legate de organizarea acestor evenimente atât de importante în viața de cuplu sunt lipsa lumânărilor de cununie, lipsa necesității nuntașilor sau a organizării unei petreceri costisitoare. Mai degrabă un ajutor dat unei familii sărace, sau unui bătrân, sau unui orfan, sau unui bolnav este mai bine primit înaintea lui Dumnezeu decât petrecerea cu lăutari și cu dans până în zori.
Dar până să ajungem acolo, în calitate de soț sau soție, trecem prin diverse etape ale vieții de cuplu căsătorit, precum nunta de hârtie, adică aniversarea primului an de căsătorie, sau nunta de bumbac, adică aniversarea a doi ani de căsnicie.
Dacă ajungeți la borna celor doi ani, trebuie neapărat să oferiți un cadou din bumbac partenerului. Nunta de hârtie poate să implice un cadou eminamente din hârtie (bilete la film sau o scrisoare romantică, de exemplu), în timp ce nunta de piele, în care se aniversează primii trei ani de căsnicie, implică dăruirea unui obiect din piele partenerului. Până aici, totul e simplu. Anii trec, ajungem încet, dar sigur, la nunta de cristal. Acesta din urmă, strălucitor şi transparent, este simbolul perfect pentru cel de-al 15-lea an al vieţii în doi. Foarte puțin ne mai departe până la nunta de argint, așadar.
25 de ani de căsnicie aduc de la sine înţelepciune şi trăinicie, acestea fiind și semnificaţiile consacrate ale argintului. Acestea fiind spuse, orice soț trebuie să știe că la 25 de ani să căsătorie trebuie să-i ofere și să primească, la rândul lui, o verighetă din argint de la partener. Ele se poartă pe inelar, lângă verigheta din aur, pentru tot restul vieţii.
Anii trec și depășim nunta de perlă (30 de ani), nunta de rubin (40 de ani), ajungând, într-un final, la aniverarea a 50 de ani de căsătorie. Nunta de aur, cum e cunoscută, luându-și denumirea de la faptul că aurul este simbolul bogăției, căldurii veșnice și a căldurii. Odată încheiată slujba, ”nuntașii” fac schimb de cadouri stropite cu aur sau aurii, în cazul în care bugetul nu permite achiziția unor bijuterii din aur masiv.
Cei mai norocoși dintre noi vor depăși și această etapă cu brio și se vor îndrepta spre nunta de platină/diamant (ambele denumiri sunt acceptate n.red.). Un eveniment destul de rar, întrucât implică vârste înaintate, undeva aproape de un secol de viață pentru soț și soție, aproape toți dintre ei petrecuți împreună.
Nimic nu poate fi mai emoționant decât mărturiile de iubire ale unui cuplu care și-a petrecut aproape întregul destin pe Pământ împreună. Asemeni căsniciilor ajunse până în acest punct, nunta de diamant și-a luat denumirea de la piatra preţioasă cu cea mai mare duritate (din grecescul “adamas” – “de neînvins” n.red.).
Sperăm să cunoaștem de-a lungul vieții cât mai multe cupluri ajunse la nunta de platină, semn că iubirea adevărată depășește orice obstacol, inclusiv cel mai dificil de surmontat, timpul.
Puține lucruri sunt mai încântătoare decât zâmbetul vesel a doi bătrâni care au înfruntat împreună, cu succes, toate greutățile pe care viața i le-a pus în cale.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.