Africa, tărâmul în care nunta este o ceremonie mistică
Un tărâm mistic al contrastelor și antitezelor, Africa reprezintă o sursă de inspirație pentru foarte multe cupluri căsătorite sau care urmează să se căsătorească. Atât tradițiile și ritualurile fascinante, cât și locurile paradisiace și extrem de sălbatice vor reprezenta întotdeauna o destinație pentru tinerii care vor să experimenteze un alt stil decât cel clasic, atât pentru nunta lor, cât și pentru luna de miere.
Și pentru că Africa e un tărâm în care tradițiile sunt menținute în viață cu strictețe, iată câteva ritualuri de nuntă tipic africane ce vă vor trezi și mai tare interesul și, sperăm noi, inspirația. Trebuie să menționăm din capul locului că există diferențe majore între obiceiurile de nuntă din sudul Africi, comparativ cu estul, patrimoniul fiind total diferit.
Rochiile de mireasă africane diferă complet față de tardiționalele rochii albe care se poartă la noi, amintind de bagajul istoric al zonei din care provine mireasa. Țerătura de tip Kente – în culorile roșu, auriu și verde. Fiecare culoare are o însemnătate aparte, de exemplu, roșul semnificând sângele celor ce s-au jertfit pentru a-o proteja pe alții pe timp de război. Auriul reprezintă prosperitatea, iar verdele reprezintă vegetația care se găsește în Africa.
Există situații cînd modelul de vestimentație de nuntă include și un pătrat sau un model în zig-zag, al cărui rol e de a simboliza depăsirea obstacolelor în viață. Țesătura e folosită de mireasă, care astfel își ”crează” fusta, o bluză și un șal. Aceasta poate să poarte un turban realizat special pentru ziua nunții. Mirele va purta întotdeauna o camașă și pantaloni, un sacou lung și o pălărie numita Fila, care estsaie rotundă și aduce un pic a cutie.
Unul dintre cele mai interesante tipuri de nunți este cel din cultura Swahili, unde bărbatul e separat de femeie, iar acesteia îi sunt pictate mâinile cu Henna pentru petrecerea dinaintea nunții. Bărbații dansează Kirumbizi, un dans războininc ce se practică pe muzică de tobe și fluier. După acest dans urmează Nikah, ceremonia în care cei doi miri își declară iubirea, urmând apoi Walima, adică masa festivă. La finalul mesei festive, mirele ăși poartă mireasa în ritm de dans până acasă.
Un alt ritual interesant de nuntă este cel din regiunea Kunene, din nordul Namibiei, unde mireasa e ”răpită” pentru a fi aranjată și îmbrăcată în straiele de nuntă.
Pielea ei e înmiresmată cu ierburi și extracte din plante, iar pe cap i se pune o coroană decorată cu multiple bijuterii. După ceremonia nupțială, familia mirelui o unge pe mireasă cu ulei, marcând astfel acceptarea ei în familie.
Umabo este numele nunții tradiționale Zulu, care implică mai multe etape. Iobola, momentul în care familia miresei primește cadouri de la mire.
Urmează Izibizo sau Umbondo, în cadrul cărora mireasa aduce în casa viitorului mire și a familiei sale diverse articole pentru bucătărie sau mâncare. Plus nunta propriu-zisă, în cadrul căreia mireasa își schimbă ținuta de trei ori. Acest lucru, pentru a sublinia cât de frumoasă e. Portul de nuntă implică bucăți de blănuri de feline și alte trofee vânătorești, în cazul mirelui, și diverse accesorii multiplu colorate, bijuterii și pânze strălucitoare, în cazul mireselor.
Continuăm aventura în minunatul univers al nunților africane cu nunțile triburilor Amhara, din Etiopia, unde căsătoriile sunt negociate de familiile părinților și chiar se obișnuiește semnarea unui contract care să oficializeze ”uniunea”. Nunțile în sine se aseamănă cu cele europene, implicând cununia civilă, petrecerea într-un spațiu special amenajat și, de obicei, închiriat. Cadourile sunt fie în bani, fie în obiecte, iar portul tradițional de nuntă se cheamă Habesha. Petrecerea se încheie la casa mirelui, exclusiv cu cei mai apropiați invitați.
V-am mai putea povesti despre procesul de curtare a miresei, parte centrală a obiceiurile nupțiale ale tribului Maasai, dar nu vrem să vă plictisim. Nu vă plictisim? Perfect! Vă spunem atunci că o nuntă în cadrul populației Maasai e o succesiune fascinantă de ritualuri, în care povestea începe cu dăruirea unui lănțișor viitoarei mirese, după care familia miresei primește în dar minimum două oi și trei vaci. Una dintre oi e sacrificată, iar grăsimea ei e folosită pentru decorul rochiei de mireasă. Exact.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.