Ce linii aeriene să evitați pentru luna de miere
Parcă nicio vacanță nu se lasă mai mult așteptată și dorită decât luna de miere. Chiar dacă nu e vorba de o lună calendaristică în adevăratul sens al cuvântului, luna de miere este momentul în care proaspătul cuplu căsătorit are ocazia de a se bucura cu adevărat de cea mai dulce perioadă a măritișului.
Foarte multe cupluri optează pentru o călătorie în locuri exotice pentru luna de miere, dar asta implică și anumite riscuri. Trebuie acordată o importanță în plus mijloacelor de transport, iar dacă urmează – și în general se întâmplă asta – să zburați în zone mai puțin cunoscute sau dezvoltate pe plan economic, companiile aeriene cu care decideți să vă faceți călătoria trebuie aleasă cu atenție. Tocmai pentru a evita surprizele neplăcute, vă prezentăm o listă a celor mai prost cotate linii aeriene din lume.
Nu contestăm că topul poate fi considerat subiectiv, dar a fost creat pe baza feedback-ului din partea călătorilor, al celor de la TripAdvisor și pe baza punctajului obținut de la specialiștii AirlineRatings.com. Aceștia din urmă au plasat câteva companiiaeriene în topul cele mai nesigure din lume, cu o singură stea sau cel mult două la rating, dintr-un total de 7 posibile.
Deși ne îndoim că veți zbura vreodată cu vreun avion al companiei, în topul celor mai periculoase companii aeriene din lume se află compania națională a Coreei de Nord, Air Koryo. Chiar dacă nu a avut niciun accident fatal în toată existența sa și are toate certificările internaționale, AirlineRatings.com a plasat această companie pe primul loc în topul celor mai nesigure ca urmare a faptului că în 2006 compania a primit inderdicție de a mai zbura în spațiul Uniunii Europene, din cauza unor suspiciuni legate de siguranța aparatelor sale de zbor, fabricate în totalitate în Rusia. În vreme ce mare parte a flotei s-a adaptat la standardele UE, majoritatea avioanelor companiei rămân interzise.
Fondată în 1950 sub numele de SOKAO (Soviet-North Korean Airline), Koryo Air pare să dețină încă aeronavele cu care a transportat primii săi pasageri. Toate cele 18 avioane din flotă, dintre care două sunt destinate transportului de mărfuri, sunt de proveniență sovietică și au zeci de ani vechime. Antonov An-24, An-148, Ilyushin II-62M, Tupolev Tu-134B, Tu-154 sau Tu-204 sunt vedetele flotei coreene.
Continuăm lista cu Blue Wing, o companie din Surinam, care operează atât zboruri interne, cât și în țările vecine, cum ar fi Brazilia sau Venezuela. AirlineRatings.com i-a acordat un singur punct acestei companii, plasând-o în poziție fruntașă în topul celor mai nesigure companii aeriene din lume. Motivul este unul cât se poate de clar: numeroasele accidente pe care l-au avut de la lansare, în 2009. Din 2010 avioanele lor au interdicție de a zbura în Europa, ca urmare a faptului că a înregistrat accidente grave în 2008, 2009 și 2010, două dintre acestea ducând la moartea tuturor pasagerilor, chiar dacă reprezentanții companiei au dat vina pe condițiile aeroportuare.
Nepal Airlines stă prost la toate capitolele în ceea ce privește siguranța. Din 2013 nu mai are voie să zboare în Europa din cauza prăbușirilor numeroase. Compania afghană Kam Air este și ea în top cele mai nesigure. Are sediul în Kabul și operează zboruri din 2003, interne și regionale. În 2010 Uniunea Europeană le-a interzis tuturor companiilor afghane accesul în spațiul său aerian pe motive legate de siguranță. Trigana Air din Indonezia stă prost la absolut toate criteriile după care a fost evaluată. Din 2002 a avut parte de 12 accidente majore, neavând, desigur, permisiunea de a zbura în spațiu european. Indonezia are încă o reprezentată în topul celor mai nesigure companii aeriene. Susi Air e punctate cu două stele, semn că are mult de lucrat la capitolul siguranță. Compania efectuează zboruri în insulele din Indonezia din 2004 și e singura care angajează piloți din țările vestice. Din cauza accidentelor produse în ultimii ani, are interdicție în spațiul european.
Să nu credeți că doar în zona Asiei sau Americii de Sud companiile aeriene mai au de lucru la capitolul siguranță. Sunwing și Air Transat își au sediul în Canada și sunt criticate constant pe TripAdvisor ca urmare a condițiilor proaste oferite călătorilor. Vueling, Spirit și Frontier sunt recunoscute pentru taxele de bagaje absolut astronomice, ajungând chiar la 100 de dolari pentru un bagaj de cabină. Iberia, compania națională a Spaniei, e criticată intens pentru serviciile de proastă calitate oferite călătorilor, dar încheiem clasamentul cu o cunoștință veche a românilor care obișnuiesc să călătorească în afara țării cu avionul.
Ryanair se situează între primele zece cele mai criticate companii aerienel, ceea ce se explică prin faptul că e o companie lowcost, așadar serviciile din start nu sunt dintre cele mai calitative. Ryanair este cea mai mare companie aeriană din Europa, după numărul de pasageri, cu peste 130 de milioane în 2018 și leagă totodată mai multe orașe românești cu restul lumii, inclusiv de Amman sau Iordania.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.