Ce tradiții de nuntă respectă românii la slujba religioasă
Românii au dat naștere sau au preluat de-a lungul istoriei foarte multe obiceiuri și ritualuri de nuntă, multe dintre ele fiind păstrate și respectate și azi. Iar în condițiile în care cel mai important al nunții îl reprezintă fără îndoială cununia religioasă, ne vom îndrepta atenția spre câteva dintre cele mai importante obiceiuri românești la slujba religioasă.
Cununia religioasă este considerată o taină, semnul măririi și al cinstei: “Doamne, Dumnezeul nostru, cu mărire și cu cinste încununează-i pe dânșii“, astfel că cei doi îndrăgostiți care sunt pe cale să-și unească destinele vor primi binecuvântarea Celui de Sus prin intermediul preotului. Prin Taina Sfintei Cununii iubirea și legătura tinerilor căsătoriți se va întări și nimeni și nimic nu ar trebui să o destrame.
Dacă urmărim ce spune datina străbună, vom afla că mirele stă în dreapta miresei, nașul lângă mire, nașa lângă mireasă, iar în spatele mirilor stau părinţii și întreg alaiul de nuntași. În timpul cununiei e absolut necesar ca lumânările să fie ținute aprinse de către nași și sunt considerate mărturii ale unirii celor doi tineri în fața Domnului.
Taina Nunţii este una dintre cele şapte sfinte taine ale Bisericii, este un act sfânt săvârşit de un preot, prin care „se împărtăşeşete harul Sfântului Duh, unui bărbat şi unei femei ce se unesc liber în căsătorie”, scrie preotul Dumitru Stăniloae în „Teologia Dogmatică Ortodoxă”, volumul al III-lea.
În timpul oficierii slujbei de cununie, preotul, după ce citeşte a treia rugăciune de binecuvântare a mirilor, pune pe capul bărbatului o cunună, după ce a atins cu ea fruntea fiecărui soţ şi a făcut semnul crucii.
În acelaşi timp, preotul spune cuvintele: Cunună-se robul lui Dumnezeu (nume), cu roaba lui Dumnezeu (nume), în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin”. Acest ritual se repetă de trei ori, iar preotul este ajutat în punerea cununiei pe capul mirelui sau miresei de către naş, respectiv, naşă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul miresei.
O altă tradiție importantă la slujba religioasă este degustarea vinului din cupă sau paharul comun oferit mirilor de
către preot în timul cununiei. Acest moment simbolizează dulceața dragostei și a bucuriei ce o vor împărtăși împreună.
La finalul slujbei religioase întreg alaiul de nuntă prezent la eveniment se va prinde în horă în fața bisericii, iar mai apoi va merge către restaurant sau spre locul unde va avea loc petrecerea dedicată căsătoriei.
O altă interpretare dată acestor cununi este cea a asemănării lor cu cununa muceniciei de care se bucurau cei care-şi dădeau viaţa pentru credinţa în Hristos. Tot la fel, spun teologii, şi soţii se jertfesc unul altuia.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.