Cele mai ciudate obiceiuri de nuntă din lume
Dacă Furatul Miresei reprezintă obiceiul cel mai straniu al nunților organizate în România, aflați că nu suntem, totuși, chiar atât de ciudați. Peste tot în lume există tradiții ce pot fi considerate cel puțin neobișnuite pentru persoanele neavizate. Evident, vorbim despre tradiții vechi, păstrate de-a lungul secolelor de diverse popoare de pe tot mapamondul.
Vă prezentăm o selecție a celor care ne-au impresionat cel mai tare. Și începem, desigur, cu Înnegrirea Miresei, o practică veche de pe tărâm scoțian. În ce constă obiceiul celor care poate până acum ieșeau în evidență datorită kilt-ului și a cimpoaielor?
Ei bine, încă din cele mai vechi timpuri, cu câteva zile înaintea ceremoniei religioase mireasa era dusă într-un loc ferit pentru a fi ”bombardată” cu gunoaie (ouă stricate, resturi de mâncare, noroi și tot felul de gunoaie din jurul casei n.red) până când fața și părul îi erau acoperite în întregime.
În ultimii ani și mirii au fost incluși în ineditul proces, nemaifiind utilizate gunoaie, ci siropuri colorate, fără să lipsească culoarea neagră din ecuație.
Scopul tradiției este acela de a-i pregăti pe miri pentru toate dificultățile unei căsnicii, întrucât – conform înțelepciunii bătrânilor – odată ce își vor lega destinele, atât soțul, cât și soția vor fi bombardați cu ”gunoaie” din partea vieții. Fiind pregătiți din timp pentru asta, cei doi amorezi vor trece mai ușor peste toate necazurile.
Sărutatul Mirilor este un obicei străvechi din Suedia, care constă în faptul că în timpul sărbătoririi uniunii dintre miri, chiar în timpul petrecerii nunții, mirii pot fi pupați sau sărutați de oricine, oricând, fără ca vreunul dintre ei să aibă voie să se supere!
Nu vă speriați, ritualul se referă strict la momentele în care mirii nu se află unul în apropierea celuilalt. Cu alte cuvinte, ”când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă”. Obiceiul se regăsește și în alte culturi, de exemplu în unele zone din America de Sud și Centrală.
Ajungem și pe tărâm asiatic, unde mirii trec prin situații bizare pentru a sărbători căsătoria cu persoana iubită. În Koreea de Sud, de exemplu, proaspeții soți sunt legați de un scaun, desculți, pentru a fi apoi bătuți peste picioare cu o specie locală de pește (corvina galben n.red), dar sunt cazuri în care invitații la nuntă utilizează bețigașe de lemn sau sfoară subțire.
Evident, obiceiul nu implică violență, ci este un spectacol pentru cei prezenți. Scopul acestei tradiții îl reprezintă testarea inteligenței și a puterii mirelui înainte de noaptea nunții. Ce mod inedit de a testa aceste calități, mai ales că rolul picioarelor în ecuația nopții nunții este aproape inexistent.
Ar mai trebui menționate în lista noastră și Concursurile de Cântat între familiile celor doi miri, practică normală la anumite nunți din India.
Sau Plânsetele Sincronizate ale miresei și ale rudelor ei apropiate, neapărat femei, din China. Miresele se pregătesc încă de cu o lună înainte de nuntă pentru a face spectacol de plâns pentru cei prezenți la ceremonia din ziua nunții. Sau Îngrășarea Miresei, în Mauritania, unde ”big IS beautiful”.
Dar parcă cel mai interesant obicei de nuntă – care la noi probabil ar duce la bătăi și alte scandaluri serioase – este Insultarea Familiilor, tradiție care se practică în anumite zone din Africa de Sud.
Imaginați-vă puțin. Imediat după consfințirea căsătoriei dintre cei doi amorezi, familiile celor doi se împart în două tabere separate și, rând pe rând, fiecare persoană iese în fața tuturor și jignește în cel mai urât mod cu putință cealaltă familie.
Chiar dacă în țara de origine a acestui bizar obicei nu se pune problema de supărări cronice și blesteme, ba chiar se pare că lumea se distrează maxim în timpul ritualului, ne bucurăm că nu avem parte de asta și în România.
Ne păstrăm Furatul Miresei și cu asta defilăm în continuare!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.