Farmecul incredibil al nunților tradiționale indiene
Tot mai mulți europeni, inclusiv românii, aleg să își organizeze nunta în stil tradițional indian, respectând cu strictețe și până la cele mai mici detalii. Vorbim, totuși, despre o civilizație milenară și extrem de exotică, astfel că tentația unei nunți în stil indian este extrem de mare în unele cazuri.
Există companii care pot – pentru taxe cuprinse între 150 și 200 de dolari – să organizeze festivități în stil tradițional indian, participanții având șansa de a îmbrăca veșminte tradiționale indiene de sărbătoare, să guste bucate exotice, să intre în contact cu ritualuri care altfel nu li s-ar dezvălui, să se bucure de o atmosfera unică și de compania unor oameni extrem de veseli.
Să ne îndreptăm atenția către ce implică o nuntă indiană, de la ritualuri și ceremonii, la vestimentația mirilor. Multe dintre obiceiurile de nuntă sunt la fel în toate religiile şi tind să reflecte credinţele regiunii, clasei sociale şi familiilor implicate. Aceste festivităţi se axează în principal pe îmbinarea celor două familii şi mai puţin pe miri, mai ales că foarte multe nunți indiene sunt stabilite, nu înfăptuite din dragoste (există destule excepții, nu ne permitem să generalizăm n.red.).
Odată ce părinţii s-au înţeles să formeze un cuplu între copiii lor, logodna este sărbătorită printr-o ceremonie de logodnă – misri, în limba indiană. Cuplul face schimb de inele şi ghirlande de flori şi astfel sunt declaraţi promişi unul celuilalt. Mireasa va avea apoi parte de o ceremonie de pregătire, în compania prietenilor şi membrilor familiei. Aceasta este pictată cu Mehndi (vopsea henna n.red.) pe mâini şi picioare, iar culoarea Mehndi simbolizează iubirea noului cuplu.
Ceremoniile propriu-zese sunt fascinante în India și au o importanță majoră atât pentru cuplurile implicate, cât și pentru familiile acestora. Ceremonia de nuntă are loc afară, într-un cort sau foişor decorat cu flori. Cei patru stâlpi ai foişorului poartă semnificaţia celor patru părinţi care au ajutat la formarea noului cuplu căsătorit.
După ce mireasa a fost condusă către foişor preotul recită versurile şi se face schimbul de jurăminte. Mirii își oferă deseori dulciuri unul celuilalt şi pot pot face schimb de ghirlande din flori proaspete.
Vestimentația aleasă de mire și mireasă diferă total față de cea cu care suntem noi, europenii, obișnuiți. În primul rând, ca și în cazul gastronomiei, în India ținutele diferă de la o regiune la alta și de la o religie la alta. India e recunoscută pentru diversitatea religioasă, statul asiatic găzduind atât creștini, cât și hinduși, musulmani, sikhși și multe alte culturi religioase.
Miresele poartă de obicei sariuri de culoare roşie, dar şi albul poate fi o opţiune. Mirele poartă o cămaşă lungă şi şalvari. În funcţie de religie, mirele poate de asemenea purta şi turban.
Cuplul, precum şi invitaţii, poartă în mod tradiţional şlapi sau mocasini. Încălţămintea nu este permisă în mandap (foișorul în care are loc ceremonia n.red.), iar toată lumea trebuie să se descalţe înainte de a intra.
Cele mai populare mâncăruri la o nuntă indiană sunt Rice and roti (pâine din orez n.red.), Mishti Doi sau Mitha Dahi, dahi fiind un fel de iaurt dulce, fermentat sau lapte bătut, dulce. Un alt fel de mâncare arhiprezent la astfel de ocazii este Macher Kaalia, un preparat din peşte şi Dal Makhani, un preparat din linte fiartă. În general, mâncarea se servește din frunze de bambus, iar mâncarea se consumă cu mâna, deci fără tacâmuri. În funcţie de preferinţele familiilor, poate fi servit şi alcool la nuntă.
Nu lipsește, desigur, recepția mirilor la finele înfăptuirii uniunii maritale și muzica. Se dansează zile și nopți încontinuu în cadrul nunților indiene, unele dintre ele având o durată de peste o săptămână.
V-am convins? Biletul de avion e puțin mai scump, căci în rest, o nuntă indiană clasică impresionează prin bugetul modest de care au nevoie familiile care o organizează.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.