Groomswear options: ghidul complet al viitorului mire (1)
Alegerea costumului pentru nuntă reprezintă o reală provocare pentru orice bărbat care se respectă. Cumpărat sau închiriat? Apelez la croitor sau Dacă îl cumpăr, când îl mai pot purta? Ce stil se potrivește cel mai bine cu mine? Care sunt criteriile obișnuite după care îmi aleg costumul de mire?
Toate acestea sunt întrebări relevante pe care trebuie să și le adreseze orice viitor mire. Vom oferi cât mai multe răspunsuri la aceste întrebări, într-o serie de articole dedicate, pentru că nu am vrea niciodată ca viitorii miri să arate neîngrijit pe lângă mireasa lor îmbrăcată flawless sau să transmită că nu le pasă, efectiv, de propria imagine din timpul nunții. Asta chiar dacă, în general, nunta e considerată o sărbătoare mai ales pentru mireasă, outfit-ul ei fiind în centrul atenției în primul rând.
Fie că este vorba de ceremonie religioasă, la biserică, sau de o ceremonie intimă, costumele de nuntă ale mirelui ar trebui să se plieze mereu cu tema nunții. Și, cel mai important, să completeze îmbrăcămintea miresei fără a o fura pe aceasta din ”lumina reflectoarelor”.
Alegerea vestimentației potrivite pentru ziua nunții trebuie să fie o combinație de stil individual, stil de nuntă și context sau, altfel spus, sezon și timp. De exemplu, dacă nunta are loc în luna August, ziua, se recomandă a fi evitate vestele sau oricare alte accesorii care ar duce la supraîncălzire sau transpirație abundentă.
E doar un exemplu, dar înțelegeți ideea. Cert e că nunta trebuie să scoată la evidență prințul din fiecare bărbat, tocmai de aceea se pune un accent serios pe vestimentație și se păstrează tradiția costumului de atâta amar de vreme.
Tradițional, costumul de mire este format dintr-o jachetă (dinner jacket / smoking jacket), de culoare neagră sau bleumarin, pantaloni din același material și culoare, asortați cu o vestă de ceremonie sau brâu, în funcție de modelul jachetei, o cămașă bărbătească de culoare albă, un papion, și pantofi de mire de culoare neagră, din piele lăcuită sau lustruită.
Azi ne vom focusa atenția asupra diferitelor tipuri de costume ceremoniale, în funcție de partea superioară, numită generic jachetă.
Ce mai populară opțiune bărbătească este sacoul, care se poate adapta ușor oricărui tip de eveniment formal, inclusiv unei nunți. Subliniem că se merge pe tendința costumelor cu sacouri slim fit, așadar dacă talia vă permite, nu ezitați să optați pentru un astfel de sacou.
Sacoul de ceremonie are de obicei un singur slit la spate, două slituri reprezentând o soluție în general pentru costumele business. Din punct de vedere coloristic, sacoul poate fi parte a unui costum, deci din aceeași țesătură ca și pantalonul sau, dimpotrivă, în contrast, caz în care este obligatoriu să fie mai deschis la culoare.
Redingota este acea haină bărbătească de ceremonie (de culoare neagră de obicei n. red.), cu poalele lungi până la genunchi, încheiată cu două rânduri de nasturi.
Cu alte cuvinte, sacoul cu coadă lungă, inclusiv cu coadă ascuțită, ca de rândunică.
Uzitată inclusiv în vestimentația de gală militară sau aristocrată, redingota aduce un plus de eleganță celui ce-l poartă, deci se potrivește in special pentru nunțile high class, sofisticate.
Americanii îi spun „tuxedo”, englezii „dinner jacket”, iar în vocabularul şi garderoba noastră îl întâlnim ca „smoking”. E extrem de popular la nunți datorită eleganței pe care o conferă. Iată câteva particularități. În general, un smoking este mai formal decât un costum. Un frac este îmbrăcat doar seara și ar trebui purtat doar la evenimente speciale. Smokingul nu ar trebui să fie purtat înainte de ora 17:00. O jachetă de smoking este croită cu rever ascuțit sau șal. Reverul are o curbă continuă fără pauze sau puncte care au atins vârfurile.
Astfel, un smoching are reverele de vârf îndreaptate în sus spre umeri. Cravata albă și cravata neagră presupune accesorizarea unui smoking. Cravata albă este cea mai formală și, de obicei, se adugă ca accesoriu la ținută, atunci când mergi la o gală, o operă sau o nuntă mai scumpă. Cămașa purtată la smoking trebuie să fie doar de culoare albă, fie că cu guler de tip clasic sau guler wing/aripă. Indiferent de cămașa albă aleasă, o mare atenție trebuie să atragi asupra manșetei, trebuie să fie de tip franceză, conform sandroliv.ro.
Foarte important! Un smoking nu se poartă ca și costum niciodată! Costumele pot fi purtate oriunde, pe când smoking-urile doar la ocazii speciale, deoarece ele sunt cu mult mai formale.
Rămâne să alegem stilul care ni se potrivește cel mai mult și, desigur, stilul potrivit cu tipul evenimentului.
În episodul următor al seriei noastre de articole dedicate vestimentației viitorilor miri, vom face un ”pros & cons” pentru achiziția sau închirierea costumului pentru nuntă.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.