În Marea Britanie, cel puțin, cununia civilă câștigă încet, dar sigur, bătălia cu cea religioasă
În ceea ce privește căsătoriile, românii sunt un popor tradiționalist în general, punând un accent puternic pe păstrarea datinilor și pe uniunea în fața Domnului. Căsătoriile implică, de cele mai multe ori, atât cununia civilă, cât și cea religioasă.
La nivel european, însă, trendul se schimbă. Încet, dar sigur. Vom veni cu un exemplu relevant, repzentat de către jurnaliștii britanici de la The Independent. Practic, cununiile religioase în Marea Britanie au ajuns la cea mai joasă cifră din istorie, după cum arată valorile date publicității de către Oficiul Național pentru Statistică din UK.
Potrivit cifrelor publicate pe 28 martie 2019, numărul de cupluri care ”leagă nodul” într-o ceremonie religioasă a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2016 încoace (24% n. red), 2016 fiind precendentul low point.
Ceremoniile de căsătorie religioasă au scăzut procentual cu 4,1% față de anul precedent și cu aproape jumătate (48% n.red.) față de cuplurile care optau pentru o ceremonie religioasă acum două decenii.
„Acest lucru se datorează în parte scăderii pe termen lung a numărului total de căsătorii, dar și creșterii popularității ceremoniilor de căsătorie civilă. În 2016, pentru prima dată în evidență, au existat mai mult de trei ori mai multe ceremonii de căsătorie civilă decât au existat ceremonii religioase„, se arată în raport.
Prin comparație, numărul cuplurilor care au ales să aibă o căsătorie civilă a crescut cu 3,6% față de 2015. În același timp, procentul cuplurilor de același sex a crescut cu 8,1% între 2015 și 2016.
Ratele de căsătorie pentru cuplurile heterosexuale în 2016 au fost mai mici în toate categoriile de vârstă comparativ cu 2006, de exemplu, cu excepția bărbaților în vârstă de 60 de ani și peste, respectiv a femeilor în vârstă de 50 de ani și peste.
„Ratele de căsătorie rămân la nivelul minimelor istorice„, a declarat Kanak Ghosh, de la Oficiul pentru Statistică Națională.
„Majoritatea cuplurilor preferă să facă acest lucru printr-o ceremonie civilă și, pentru prima dată, mai puțin de un sfert din toți cei care s-au căsătorit au avut o ceremonie religioasă. Între timp, vârsta la care se căsătorește lumea continuă să atingă noi valori și tot mai mari. Practic, tot mai multe cupluri cu media de vârstă peste 50 de ani se căsătoresc în ziua de azi„.
Răspunzând la statistici, Harry Benson de la Fundația pentru căsătorie a spus că „ratele scăzute de căsătorie arată cât de mult și-au pierdut oamenii încrederea în căsătoria religioasă, dar, totuși, căsătoriile de astăzi sunt la fel de puternice ca niciodată”.
„Ratele divorțurilor sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii cincizeci de ani, opt din zece cupluri sunt căsătorite și nouă din zece cupluri rămân încă împreună până când copiii lor sunt adolescenți sunt căsătoriți.
Toate relațiile sunt fragile, dar o căsnicie fericită oferă cuplurilor și copiilor lor cele mai bune rezultate posibile, ar trebui să strigăm asta de pe acoperișuri„, încheie Benson.
Am luat exemplul Marii Britanii, deoarece poporul britanic e recunoscut pentru conservatorismul său, iar cifrele sunt relevante la nivel de Europa.
În tot mai multe țări cununia religioasă este trecută cu vederea de către cuplurile tinere și e posibil ca în câțiva ani să înregistrăm o situație asemănătoare și în România.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.