Ploconul nașilor și rolul său în nunțile tradiționale românești
Conform tradiției populare românești, proconul nașilor este primul cadou oferit de proaspeții miri în această calitate și reprezintă gestul de recunoștință al proaspeților soți pentru nașii săi, care au acceptat să le fie părinți spirituali în întregul proces al căsătoriei.
În trecut, la sat, proconul consta dintr-o pasăre de curte, o sticlă de vin sau un sac cu zahăr ori grâu, însă de-a lungul timpului s-au schimbat criteriile de alegere a ploconului, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Dealtfel, ploconul nu se mai oferă în toate zonele țării și a devenit mai mult un gest simbolic în timpul ceremoniilor care preced ziua nunții.
Dar cum se procedează atunci când se oferă ploconul? Conform tradiției populare, mirii se duc la nași neanuntați, bat la ușa acestora și rostesc următoarele cuvinte: ”Nașule, am venit cu ploconul….uite-l! Ne cununi ori ba?„.
În acest moment, nașul trebuie să inspecteze cu atenție ploconul și, dacă este mulțumit de ceea ce se află în coșul special decorat pentru această ocazie, primește darul rostind: „Da, finule! Dă ploconul încoace și să fie cu noroc!„.
Daca nașul nu este mulțumit de ceea ce primește din partea finilor, acesta are dreptul de a-și exprima nemulțumirea și de a înapoia darul: „Cam sărăcuț ploconul… luați-l cu voi și mai veniți când mai crește!„, iar acest lucru înseamnă e sinonim cu refuzul de a năși.
Evident, în zilele noastre nu se mai întâmplă ca nașii să fie luați prin susrpindere de ”oferta” viitorilor miri, întreaga ceremonie fiind una simbolică, al cărei scop e păstrarea tradițiilor.
Dacă vă căsătoriți într-o zonă în care ploconul este de actualitate, sfatul nostru e să țineți cont de vârsta și de personalitatea celor care urmnează să vă nășească. Perfect e un cadou simbolic, care să le amintească nașilor cu mare drag de nunta voastră. Evident, aria de selecție a cadourilor e extrem de larga, de la aparate electrocasnice la bijuterii sau pur și simplu mese festive (de exemplu, o cină ”în familie” n.red.).
Majoritatea nașilor vor dori un cadou simbolic, deloc valoros, cu scopul de rămâne cu o amintire cât mai plăcută în urma căsătoriei celor doi amorezi pe care îi vor năși.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.